Coaching

Coachen is een manier van begeleiden en (weer) op weg helpen. We komen allemaal wel eens in de situatie dat je het even niet meer weet of ziet. Je bent ontevreden over hoe het gaat op je werk, je komt thuis steeds dezelfde dilemma’s tegen of in de contacten met anderen loopt het niet zoals je wilt.

En dan is het fijn als er iemand is om mee te sparren. Iemand die je de juiste vragen stelt en echt goed naar je luistert. Iemand die spiegelt en samen met je onderzoekt waar het voor jou werkelijk om gaat. Als coach sluit ik aan bij jou en bij datgene waar jij mee aan de slag wilt. Of dat nu een kwestie is op je werk of studie of in je persoonlijke situatie. Coaching is trouwens geen therapie. Ik ga niet diep in op je verleden en we duiken niet in het probleem. Wat ik als coach wel doe is, samen met jou, op zoek naar kansen en mogelijkheden. We gaan op zoek naar jouw talenten en je drijfveren om te onderzoeken op welke manier je deze (nu) kunt inzetten. En waarschijnlijk kun je dan al snel zelf de draad weer oppakken!

Ik ben erg enthousiast over positieve psychologie (zie kader). Ik hou ervan om samen te kijken naar kansen en mogelijkheden.

POSITIEVE PSYCHOLOGIE

Deze relatief nieuwe stroming van de grondlegger Martin Seligman gaat uit van de sterke kanten van de mens en van het stimuleren van positieve emoties. Onderzoek (Frederickson, 2009) toont aan dat het ervaren van positiever emoties bijdraagt aan: een beter immuunsysteem, minder stress, en lagere bloeddruk, minder pijn, betere slaap en zelfs een langer leven.

Iedereen kan zijn positiviteitsratio verhogen en er meer controle over krijgen.

De geluksformule uit de positieve psychologie bestaat uit drie ingrediënten (A, B en C) waardoor mensen gelukkig worden (Bannink, 2009):

  1. De vrijheid om keuzes te maken die passen bij wie we zijn (Autonomie)
  2. Ons verbonden voelen met anderen (Betrokkenheid)
  3. Het idee hebben dat we goed zijn in wat we doen (Competentie)

Ik heb graag aandacht voor wat al goed gaat, waar je blij van wordt en waar je meer van wilt. In onze gesprekken kan er natuurlijk ook ruimte zijn voor zaken die onveranderbaar zijn. Dan is het meer zoeken naar een manier van omgaan of accepteren dat dit erbij hoort.